Jonglör

Jongleringsskola på möhippa

Ett uppskattat inslag på möhippan!

Fördelar med jonglering


- du är närvarande i nuet
- gympa för hjärnan
- det främjar ambidextrin (förmågan att använda båda händerna lika bra)
- skärper koncentrationen
- förbättrar koordinationen
- rensar rent i huvudet på tankar
- avslappnande
- stressbefriande
- meditativt
- ökar blodgenomströmningen i kroppen
- bra i förebyggande syfte för rygg, axlar och musarm
- roligt träningssätt
- kreativiteten ökar
- kraftfullt verktyg för att förebygga psyko-somatiska problem

Anledningen till att jag började jonglera

En vän till mig hade lärt sig jonglera och jag var så inspirerad av henne. Hon var så levande och vågade testa nya saker, hon jonglerade, sprutade eld och dansade afrikansk dans. Min första tanke var, att det var sånt som hon och likande personer som henne tog sig an och lyckades med.

Men sen tänkte jag om, tog reda på vart jag kunde köpa jongbollar och åkte till butiken ”Fler bollar i luften” då den låg på Tomtebogatan vid St. Eriksplan. Detta var i mitten på 90-talet. Jag hade bestämt mig. Glad i hågen med mina nya fyrfärgade bollar åkte jag hem och övade på kammaren. Hur svårt kan det va? Varför skulle inte jag kunna lära mig om min kompis hade lärt sig, tänkte jag.


Det behövdes en del träning men tillslut behärskade jag trebollsjonglering. Vilken lycka det var. Jag var så inspirerad av att lära mig mer. Jag köpte en till helröd boll och började lära mig tricks med denna olikfärgade boll som bröt av mot de andra bollarnas mönster.

Ju mer jag höll på desto roligare blev det och jag blev en flitig kund i butiken och handlade jongleringskäglor, ringar, diablos, devilsticks, övningspoi och massa annat kul. Allt av detta har jag inte lyckats lära mig än, men käglor och ringar har jag hållt på mest med, förutom bollar. Det tar aldrig slut  vad man kan bygga vidare på och du blir aldrig fullärd jonglör.


Under årens lopp har jag haft med mig, mina jongleringsprylar på fester, tillställningar, mässor och festivaler och jag har lärt folk jonglera i alla möjliga sammanhang. En del säger att dom inte kan lära sig för att dom inte har bollsinne eller bra koordination men det handlar inte så mycket om det. Alla kan verkligen lära sig, unga som gamla bara man har ett öppet sinne och är intresserad samt inte ger upp. Då är det ofrånkomligt. Då kommer man lyckas.

För mig är jonglering så mycket mer än bara en rolig träningsform.

Vill du också träda in i jonglerandets magiska världar?
Kontakta mig så diskuterar vi upplägg.


Varmt välkommen!
//Mia


Feedback från tidigare deltagare

Tack Mia! Fantastiskt kul och intressant. Du är en jättebra lärare!! Kan varmt rekommendera dig till event, organisationer och företag.. Nu kan vi ha många bollar i luften. - Christina Rindsjö

Ja verkligen Mia, det var så roligt och du är en suverän lärare! Jag ser också dig ute på företag, event, kick-off mm en riktigt bra aktivitet med många bollar i luften och samtidigt fokuserat lugn!
TACK igen! - Pernilla Carrier

Ja, det gav mersmak. Jag kommer inviga alla familjemedlemmar i denna roliga, hjärnstärkande sport. Tusen tack för en fantastisk presentation. Kram - Åsa Lenartsson

Vilken dag, tusen tack! - Malin Brodén

Vad roligt, Mia!! Jag kan varmt rekommendera dig. Du är en superlärare!! - Sia Westlund

Du är väldigt duktig och har tålamod som en ängel. Du lyckades till och med lära mig och det är en bedrift. - Lena Frankgard

"Jag trodde aldrig jag skulle lära mig jonglera men Mia gör det väldigt roligt och enkelt genom att bryta ner det i steg. Ett mycket roligt inslag på min möhippa som jag varmt rekommenderar. " - Toni Löf


"Jag var på en ganska mörk plats i livet när Mia en dag dök upp med sina jongleringsbollar och sina färdigheter. Jag var minst sagt svårövertalad, för jag förstod inte vad det skulle vara bra för. Jonglera, varför då? Men som den lika envisa som vänliga lärare hon är, kunde jag inte låta bli att åtminstone försöka. Och snart hade jag gjort mina första rundor av kast. Det blev fler och fler. Bara den dagen, den kvällen, sms:ade jag henne massor med gånger och skrev: Nu har jag gjort tjugonio! Nu har jag gjort femtiofem! Nu har jag gjort åttiotre kast i rad! Nu har jag äntligen passerat hundra! Det blev något annat att koncentrera mig på än mig själv och det jag satt fast i. Jongleringen blev till en hobby och Mia till en god vän. Och jag är rätt säker på att den där dagen var en av dem då det vände för mig och jag kunde börja färden mot den som jag är idag.


Jag kan varmt rekommendera min vän och jongellärare Mia Wallerud. Pedagogisk och envis, varm och inkännande, tar hon fram egenskaper hos en som man inte ens trodde att man hade. Och det med några bollar och ett fantastiskt tålamod. Ja, det är svårt att förklara vad jonglering kan sätta igång i en, och det är säkert olika för alla, men att det händer någonting positivt kan jag garantera. Pröva, ni kommer inte att bli besvikna, varken med jongleringen eller med Mia!"


- Stefan Westlund

Medium och Andlig vägledare




Mias Jongleringsskola


Boka mig till någon tillställning där ni som grupp vill lära er jonglera. Det kan vara till fest, möhippa eller företagsevent.
Ett roligt inslag när ni får lära er i grupp, vilket brukar vara väldigt uppskattat och inspirerande. Hör av dig för offert.

Boka mig till fest, möhippa eller annat event.

Stärk teamkänslan på företaget.

Vi har roligt tillsammans och peppar varandra. 

Jongleringens FAQs


Kan alla lära sig jonglera?
Ja, alla kan lära sig jonglera och när jag säger alla, så menar jag just ALLA. Under årens lopp har jag haft med mig, mina jongleringsprylar på fester, tillställningar och event och lärt folk jonglera i alla möjliga sammanhang. En del säger att dom inte kan lära sig för att dom inte har bollsinne eller bra kordination men det handlar inte så mycket om det. Alla kan verkligen lära sig, unga som gamla bara man har ett intresse och inte ger upp. Dessutom så är det himla roligt samtidigt!

Hur lång tid tar det att lära sig jonglera?
Jag vågar påstå att man kan lära sig grunderna på en timme men att det förmodligen tar lite längre tid än så för att behärska tillräckligt många uppkast efter varandra för att räkna det som att man har passerat en gräns och jongleringen går per automatik.

När kan jag säga att jag behärskar trebollstekniken?
När man lär sig jonglera så är det vänster hjärnhalva som tänker; kasta boll ett, kasta boll två osv. men när det sen går av bara farten är det höger hjärnhalva som tar vid och du bara jonglerar utan att behöva tänka på varje uppkast.

Vilka bollar ska jag ha?
Det finns massa olika prisklasser på marknaden från enklare bollar från vissa livsmedelskedjor till rena jongleringsbutiker på nätet. Om du inte vill lägga ner så mkt pengar på en ny hobby köp billigare eller om du vet att du har bestämt dig för att lära dig, köp lite dyrare så blir det roligare träning. Det är skillnad på kvalitet. Tips på butik: ”Fler bollar i luften”.

Hur går jag vidare när jag kan jonglera med tre bollar?
När du behärskar jongleringskonsten finns det bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan jonglera med. Du står kanske vid fruktdisken och känner lusten av att testa med lime, apelsiner, äpplen, citroner och andra runda frukter. Det är svårare att jonglera med stumma material som tex frukter och tennisbollar. Du kan också testa att jonglera med tre olika saker. En vanlig jongleringsboll brukar ligga på ca 130 gram. Sen finns det större och tyngre jongleringsbollar. Nu när du behärskar trebollstekniken kan du lära dig en massa tricks vilket är jättekul!

Blir man någonsin fullärd som jonglör?
Nej, du blir aldrig fullärd i jonglering. Det finns alltid mer att lära sig. Det finns alltid svårare tricks, flera antal bollar att använda, eller jonglera med andra saker som tex ringar, käglor och knivar.